Skip to content Skip to footer

Köpeklerde Egzersiz İntolerans ve Aşırı Halsizlik Belirtileri


Köpeğinizin durgun davranıp davranmadığını fark etmek genellikle gayet kolaydır. Vetinfo, aşırı uyku, düşük enerji, heyecan eksikliği ve geç tepki vermenin aşırı halsiz bir köpeğin açık belirtileri olduğunu ifade etmektedir. Egzersiz İntolerans, özellikle de köpeğinizle düzenli yürüyüş yapmıyorsanız veya oyun oynamıyorsanız zor fark edilebilir. Wag!’ın belirttiğine göre daha hafif vakalarda köpeğiniz eskisi kadar uzağa gitmek veya normalde oynadığı kadar oynamak istemeyebilir. Fiziksel aktivitenin ardından öksürük, şiddetli soluma veya zor solunum da egzersiz intolerans belirtileri olabilir. Ağır vakalarda kafa karışıklığı, oryantasyon bozukluğu, tuvalet eğitiminde kazalar, vücut sıcaklığında artış, titreme ve hatta yere yığılma görülebilir.

Yardım Etmek için Ne Yapmalısınız


Köpeğinizin aşırı halsiz davrandığını veya normal egzersiz seviyelerine dayanamadığını fark ederseniz onu koşmaya zorlamamak önemlidir. Verdiği ipuçlarını takip edin ve gerekirse oynamayı bırakmasına veya yürüyüşü kısa kesmesine izin verin. Köpeğinizi yakından takip edin ve başka ciddi semptomları olup olmadığını izleyin. Başka endişe verici davranışlar gözlemlerseniz hemen veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Köpeğiniz başka herhangi bir belirti göstermiyorsa birkaç gün bekleyin. Köpeğinizin enerjisi geri gelmiyorsa veya durumu kötüleşiyorsa veteriner hekiminize danışın. Bununla birlikte bayılma veya yere yığılma gibi aşırı semptomlar sergiliyorsa derhal bir acil kliniğine götürün.

Köpeğinize Teşhis Konması


Veteriner kliniğine gittiğinizde köpeğiniz ayrıntılı bir muayeneden geçecektir. Veteriner hekiminiz muhtemelen sakatlanma, yaralanma veya ağrı belirtilerinin yanı sıra olası tümörler olup olmadığına da bakacaktır. Veteriner hekiminiz ayrıca altta yatan sağlık sorunlarını belirlemek için kan ve idrar testleri de yapacaktır. Kalbinin elektriksel aktivitesini kontrol etmek için köpeğinizin bir elektrokardiyograf makinesine bağlanması ve kalbi ile akciğerlerini incelemek için göğüs röntgeni çekilmesi de olasıdır. Köpeğinizin durumunun teşhisine yardımcı olması için veteriner hekiminiz ultrason, tomografi veya MRI da önerebilir. Veteriner hekiminize köpeğinizin aldığı ilaçların bir listesini vermek, beslenmesinin ve yaşam tarzının ayrıntılarını anlatmak ve fark ettiğiniz diğer bütün semptomlardan veya değişimlerden bahsetmek, doğru bir teşhis konmasına yardımcı olabilir.

Teşhis Sonrası Ne Yapmalı
Aşırı halsizlik ve egzersiz intolerans, kendi başlarına bir hastalık olmayıp bir sorunun semptomlarıdır. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu bakım türü, teşhis konulan hastalığa bağlıdır. Veteriner hekiminizin değerlendirmesine bağlı olarak, can dostunuz iyileşebilir ve eski aktivite seviyelerine dönebilir. Bununla birlikte köpeklerde kalp hastalığının yanı sıra başka ilerleyen rahatsızlıklar, yaşamın geri kalanında, egzersizinde ve aktivitelerinde değişimler gerektirebilir. Köpeğinizin durumu ve ne kadar fiziksel aktiviteyi tolere edebileceği konusunda veteriner hekiminizle konuşun.

Egzersize Alternatifler
Köpeğinizin yoğun aktiviteler ve egzersizler yapması yasaklanmışsa kilosunu kontrol etmek zor olabilir. Aşırı kilo bazı rahatsızlıkları ağırlaştırabileceğinden bu durum, ilgilenilmesi gereken bir zorluktur. Köpeğinizin teşhisine ve tedavi planına bağlı olarak veteriner hekiminiz, köpeğinize durumuna uygun özel belirlenmiş bir diyet planı verebilir. Aksi durumda, egzersiz yokluğunda köpeğinizin “geçici kilo almasını” önlemeye yardımcı kilo kontrolü sağlayan köpek mamalarına başlama konusunda veteriner hekiminizle konuşun. Köpeğinizin yaşına uygun köpek maması yemesi de kilosunu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Doğru beslenme de hayati önem taşır. Köpeğiniz enerji seviyesini korumasını sağlayan doğru besinleri almıyorsa bu durum, aşırı halsizliğine etki eden bir faktör olabilir. Durumuna özel bir köpek mamasına ihtiyaç duymasa bile genel gıda tavsiyeleri konusunda veteriner hekiminize danıştığınızdan emin olun.

Yaş Etmeni
Köpeğinizin yaşlandıkça biraz yavaşlaması elbette normaldir. Yaşla birlikte eklem sorunları, kilo alma ve daha çok yorulma, yaşlı bir köpeğin daha az aktif olmasına sebep olan faktörlerdir. Ancak yaşlı köpekler, aşırı halsizliğe ve egzersiz intoleransa neden olan türde hastalıklara daha yatkın olduklarından, köpeğiniz yaşından bağımsız olarak normalden belirgin oranda daha yorgun görünüyorsa bunu sadece yaşına bağlamamak önemlidir. Bunlar, kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken uyarı işaretleridir.

Bir köpeğin aktivite seviyesi, sağlığının güçlü bir göstergesidir. İşte bu yüzden bir evcil hayvan ebeveyni olarak can dostunuz için nelerin normal olduğunu iyi bilmek, kendi gibi davranmadığını fark edebilmek için oldukça önemlidir. Rutin olarak köpeğinizle oynamıyorsanız veya onu gezdirmiyorsanız, normal aktivite seviyesine aşina olmak için hemen bunlara başlayın. Köpeğiniz aşırı halsiz davrandığında hızla harekete geçmek, ciddi bir hastalığı erken aşamalarında yakalamaya ve evcil hayvanınızın sağlıklı, mutlu bir yaşam sürme şansını artırmaya yardımcı olabilir.

FELSEFE
Evdeki hayvanlarınızdan yetiştirdiğimiz evcil hayvanlara kadar, tüm hayvanların yaşamları boyunca sevgi ve özen gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, evcil hayvanlara yönelik mamalarımızın evcil hayvanınızın yaşamında bir fark yaratabilmesinin gururunu yaşıyoruz. Hayvanların her yerde sağlıklı olmasına ilişkin taahhüdümüz konusunda size bu güvenceyi veriyoruz.

Sahiple köpek eğitimi ya da diğer adıyla köpek sahibi eğitimi, en kısa tanımıyla köpek sahibinin, temel köpek davranışları hakkında bilgi sahibi olmasını, kendi köpeğini daha iyi anlamasını ve onu eğitebilecek temel teorik alt yapıyı oluşturmasını sağlayan eğitim metodudur.

Köpeğiniz sahibi ile birlikte, profesyonel eğitmenler eşliğinde eğitilir. Köpeğinizin kontrolü neredeyse tamamen sizin elinizdedir ve eğitim sürecini tamamladığınızda kendi köpeğinizi daha iyi anlayıp onu yönlendirebilirsiniz.

Sahip eğitiminin en büyük avantajı size ve köpeğinize özel olmasıdır. Beklentileriniz bir program dahilinde uygulanır ve çalışma performansınıza bağlı olarak hedeflerinize ulaşırsınız, köpeğinizle bağınız kuvvetlenir; onu daha iyi anlayıp neyi, niçin yaptığını yorumlayabilir, böylece eğitim tamamlandıktan sonra pek çok konuda kendi başınızın çaresine bakacak eğitim bilgisine sahip olursunuz.

Sahip Eğitimi Bir Köpek Kullanma Eğitimi Değildir …

Yaygın eğitim metodları içinde olan çiftlik eğitiminde bildiğiniz üzere köpeğiniz sizden ve evinizden belli bir süre soyutlanarak bir çiftlikte, eğitmenler tarafından belli bir süre eğitilir. Aslında bu, bir eğitimden ziyade, komutların öğretildiği bir kurs gibidir. Köpek, komutları eğitmeninden öğrendikten sonra bir eğitmen, size köpeğinizi nasıl kullanacağınızı öğretir. Kabul etmek gerekir ki bu eğitim metodu, köpeğin komutları çok daha hızlı öğrenmesini sağlayabilir; ancak sahip, köpeğinin davranışlarını okumayı ve anlamayı öğrenemez, kendi hata ve yanlışlarını görme, düzeltme ve ileride doğabilecek sorunlarla baş edecek problem çözme yeteneğine sahip olamaz. Dolayısıyla çiftlikte, sahibi olmadan eğitilmiş pek çok köpeğin, bir süre sonra sahibinin sözünü dinlemediğini görüyoruz. Bu nedenle misafirimiz olan bizim tarafımızdan eğitilen köpeklerin sahipleri için haftalık ziyaretlerle sahip eğitimini şart koşuyorum. Açıkça belirtmem gerekirse, benden eğitim desteği almak isteyen pek çok köpek sahibinin daha önce bir çiftlik deneyimi olduğunu söyleyebilirim. Bu, şu anlama geliyor: Köpeğiniz komutları bilmesine rağmen sizin sözünüzü dinlemiyor, siz köpeğinizin eğitimi için para harcıyor, zaman harcıyor, köpeğinizden ayrı kalıyorsunuz; sonra bir de kendi eğitiminiz için para ve emek harcıyorsunuz. O halde neden iki iş çıkaralım kendimize?

Hatalarınızı görün!

Köpek eğitiminde size avantaj sağlayacak en önemli unsur, hataları görebilmektir. Peki hatalar nerede yapılır? Köpeğinizle olan her türlü paylaşımınızda; evde, yolda yürürken, diğer köpeklerle oynarken, seyahat ederken… Kısacası köpeğinizle yaşadığınız her an, bir hata yapmanız mümkün… Peki tüm bu hataları, bir çiftlikte, bir eğitmen size köpeğinize nasıl “otur” komutunu vermeniz gerektiğini öğretirken yapabilecek misiniz? Muhtemelen yapamazsınız. Çünkü köpeğinizle sürdürdüğünüz yaşamınız, tüm çevresel faktörlerden arındırılmış bir alanda geçmez. Pek çok farklı alanda, pek çok farklı uyaranla karşılaşırsınız, ruh haliniz değişkendir, siz değişirsiniz, köpeğiniz değişir… Dolayısıyla köpeğinizle birlikte doğal alanlarınızda ya da doğal alanlarınıza yakın ortamlarda ve günlük yaşantınızda zaman geçirirken sizi her hareketinizle gözlemleyip hatalarınızı gösterecek bir eğitmen sizi hâlen yapmakta olduğunuz pek çok hatadan kurtarır, köpeğinizle kurduğunuz iletişimi doğru kanallara aktararak ilerde kendi hatalarınızı yorumlayabilmenizi ve kendi kendinize çözebilmenizi de sağlar.

×