Bu eğitimi açıklamadan önce öncelikle “Alan Koruma” eğitimi hangi köpekler için gereklidir sorusuna yanıt vermemiz gerekir;
Genel olarak daha çok arkadaş ve oyuncu köpeklerde (Golden, Labrador, Cocker, Terrier vb.) Temel ve İleri İtaat eğitimlerinin alınması yeterlidir. Bu cins köpeklerimiz varsa, daha önce bahsettiğimiz iki eğitimi almaları onlar için yeterlidir.
Alan koruma ve Bodyguard eğitimleri daha çok görev köpekleri için geçerlidir. (Alman Kurdu, Doberman, Rottweiler , Boxer vb.) Ancak ne olursa olsun Alan Koruma ve Bodyguard eğitimi köpeğin cinsinden daha çok köpeğinizin karakteri ile ilgili bir eğitimdir.
Yine köpeğinizin karakterine bağlı olarak bu eğitimi alma yaşı değişmekle birlikte genellikle 1 yaşından sonra bu eğitime başlanır.
Bu eğitimle birlikte köpeğinizin, Ev, Fabrika, Villa, Arazi ve buna benzer korunmasını istediğiniz yerleri koruması sağlanır. Eğitim süresi için Temel ve İleri İtaat eğitimleri gibi net bir süre vermek zordur. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi bu süre de tamamen köpeğiniz ile doğrudan ilgilidir. Bu süre 1-2 ay sürebileceği gibi daha uzun bir zamanda alabilmektedir.
Bodyguard eğitimi köpeğimizin karakterine bağlı olarak 1-1,5 yaşından sonra verilebilen bir eğitimdir. Eğitim süresi de tamamen aynı nedene bağlı olarak 1-2 veya daha uzun sürebilmektedir. Bu eğitimin temeli dışardan saldırı eğitimi olarak düşünülse de aslında saldırgan olan köpeğinizin saldırganlığının belirli bir seviyeye getirilmesi ve bu saldırganlık seviyesinin sahibinin komutuna bağlı olarak kontrol edilebilmesini kapsamaktadır. Bodyguard eğitiminin ikinci bir şekli de gizli kızgınlık gösteren yani bazı kızgınlıklarını belli etmeyen köpeklerde, bu saldırganlığın ortaya çıkartılması ve aynı şekilde bunların komuta bağlanması yine bu komutlarla sahibinin köpeğini idare etmesinin sağlanmasıdır. Aslında gizli saldırganlık olan köpeklerde bu eğitim çok daha önemlidir. Çünkü bu eğitimi almamış ve gizli saldırganlığı olan köpeklerde bu saldırganlığın ortaya çıkması halinde O’nun kontrol edilmesi çok zor olabilir.
Ve doğal olarak bu durumlarda biz köpek sahipleri çok şaşırabiliriz, Benim köpeğimin böyle saldırganlıkları olmazdı, bunlar neden kaynaklanıyor diye.
Yine tüm eğitim sonlarında yapıldığı gibi, eğitim bittiğinde köpek sahibiyle birlikte yaklaşık 10 seanslık bir eğitim aşaması daha verilir. Bu eğitim ile birlikte sahip ve köpeğin daha uyumlu olması sağlanır. Ve eğitim sona erer.
Genel olarak köpekler eğitimin ardından eve gittiklerinde ilk 1 hafta harikalar yaratırlar. Tüm komutlara eksiksiz uyarlar ancak bu 1 hafta sonrası yeter bu kadar deyip sözünüzü dinlememeye başlayabilirler. Ya da köpeğiniz eve geldiğinde “Orası okuldu, bitti. Artık evimdeyim, hiçbir komutu dinlememe gerek yok” gibi bir tepki de gösterebilir. O yüzden de evde ki 1 haftanın sonrasında tekrar eğitime gidilir. Evde hangi komutlarda problem yaşandığı, ne gibi zorluklar yaşandığı eğitmene anlatılır. Böylece eğitimimiz tam olarak oturana kadar hafta sonları gelip köpeğimizle birlikte çalışabiliriz. Ne kadar çok çalışırsak eğitim de köpeğimiz üzerinde o kadar kalıplaşacaktır.
Belirtmek isteriz ki bizden eğitim aldığınızda 3 ayı geçmemek şartıyla ömür boyu ücretsiz eğitim tekrarı hakkına sahip olursunuz. Ancak 3 ay geçtikten sonra komutları bozulan köpeğimizi tekrar toparlamak neredeyse aynı eğitimi baştan vermekle eş sürede olduğu için o sebeple 3 ay bir süre konulmaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü eğitim bitmesine rağmen köpeğiniz ile birlikte bize gelip komutları tekrarlamak köpeğiniz için çok daha yararlı olacaktır.