Skip to content Skip to footer

Köpekler Neden Yemek Yedikten Sonra Kusar?

Köpeğiniz yemeğini yedikten sonra kusuyor mu? Bir köpek yemek yedikten hemen sonra kusuyorsa endişelenmekte haklısınız fakat aslında bu durumda midesini rahatsız edebilecek birkaç şey vardır.

Öncelikle temel durumları ele alalım: Son zamanlarda köpeğinizin beslenmesinde bir değişiklik yaptınız mı? Maması için diğer evcil hayvanlarla rekabet etmesi gerekiyor mu? Yakın zamanda ot yemiş mi? Bunların tümü akşam yemeğinden sonra midesinin onunla aynı fikirde olmamasının nedeni olabilir. Bunların köpeğinizi neden hasta edebileceğini ve ne zaman onu veterinere getirmeniz gerektiğini öğrenin.

Yeni Bir Köpek Mamasına Geçiş


Köpeğinizin mamasında yapacağınız ani değişimler gastrointestinal sorunlara neden olabilir, bu nedenle köpek mamasını (Tür veya marka olarak) çok hızlı bir şekilde değiştirmek onun midesini bozabilir. Hepsinden önemlisi, yeni bir köpek mamasına 7-10 gün gibi bir sürede kademeli olarak geçmek gerekir. Köpek mamasını değiştirme kararını vermeden önce veterinerinize danışın. Mide sorunu belirtileri devam ederse veya köpeğinizin kusması sona ermezse onu en kısa sürede veterinere götürmelisiniz. Alerjisi veya gıda intoleransı veya daha ciddi bir problemi olabilir (midede yabancı cisim, sistemik hastalık vb.).

Yakın zamanda bir mamaya geçiş yapmaya başladıysanız, küçük miktarlarla başlayın ve verdiğiniz tek mama olana kadar miktarı kademeli olarak artırın.

Kaygı nedeniyle Hızlı Yeme

Çoğu evcil hayvan sahibi yemekten sonra kusan bir köpeğin mamaya tepki vermiş olabileceğini düşünse de asıl neden genellikle bu değildir. Kaygı ya da korku, bir köpeğin yemek yedikten sonra kusmasının nedeni olabilir. Köpeğiniz maması için evdeki diğer köpeklerle rekabet ediyor mu? Bu bölgeyi koruma duygusu daha hızlı yemesine neden olabilir, bu da midesini aşırı yükleyebilir ve normalde mamayla birlikte yutularak tampon görevi gören tükürük miktarını azaltabilir. Gerginlik ve stres tıpkı bizim gibi, köpeğinizin de rahatsızlık hissetmesine ve mide asidinin artmasına neden olabilir.

Köpekler çok hızlı yediklerinde, büyük parçaları çiğnemek için fazla zaman ayırmazlar. Ayrıca, aşırı miktarda hava yutarlar ve bu ikisi de kusmaya neden olur. Mümkünse, kaygılı köpeğinizi etrafta başka hayvanların olmadığı tenha bir yerde besleyin. Küçük öğünlerle başlayın ve sakinleştiğini görmeye başladıktan sonra miktarı kademeli olarak artırıp sonunda normal büyüklükte bir akşam yemeği hazırlayın.

Bir köpeğin kaygılarının altında mamasını kendi kontrolü altına alma yeteneğini etkileyebilecek diğer konular yatıyor olabilir. Evde köpeğinizin rutinini bozabilecek değişiklikler oldu mu? Yakın zamanda taşınma yaşadınız mı veya iş programınız değişti mi? Bu gibi değişiklikler, köpeğinizde sindirim sistemini etkileyebilecek şekilde kaygılara yol açabilir. Köpeğinizin yemek sonrası kusma nedeninin bu olabileceğinden şüpheleniyorsanız, köpeğinize onu sevdiğinizi göstermeye devam edin. Ona övgülerde bulunun, sevgi gösterin ve onunla bol bol oynayarak her şeyin yolunda gittiğinden emin olmasını sağlayın. Zamanla değişimlere ayak uyduracak ve eski haline dönecektir. Arkasında daha büyük bir sorun yatmadığından emin olmak için yeme alışkanlıklarını takibe devam edin ve eğer bu durum birkaç haftalık aralıklarla tekrarlanırsa veterinerinize danışın. Diğer sağlık problemleri sebebiyle kusma, kaygıya bağlı kusmaya göre daha yaygındır.

Tadına Bayılıyor


Aynen kaygılı yemeye benzer şekilde, köpeğiniz mamanın tadını çok seviyorsa aşırı hızlı yiyebilir. Köpeğinizin, mamasının tadını beğenmesinde yanlış bir şey yok ancak alması gereken tüm besinleri kusmadan aldığından emin olmak sizi de mutlu eder.

Bu eğilimi azaltmanın bir yolu onu yeme isteğinin doğal olarak yavaşladığını fark edene kadar daha küçük porsiyonlarla beslemektir. Bir diğer bir seçenek de köpeğinizin mamasını geniş ve düz bir tabağa veya kurabiye tepsisine koymaktır. Bu onu her bir mama tanesini yakalamak ve yutmak için daha fazla zaman harcamaya zorlar bu da yemekten sonra kusma olasılığını azaltır. Mamasını bulmak için biraz daha çaba göstermesini sağlayan özel köpek maması bulma oyuncakları da vardır. Bu onun için iyi bir egzersiz olabilir ve aynı zamanda onu daha yavaş yemeye zorlar. Yine de tüm mamasını yediğini ve yeni yemek dağıtma sistemi nedeniyle hayal kırıklığına uğramadığını takip etmeyi unutmayın.

Yakın Zamanda Ot mu Yutmuş?


Her ne kadar köpekler, bazen olumsuz etkileri olmayan çeşitli nedenlerle ot yese de, başka nedenlerle kendini iyi hissetmeyen köpekler muhtemelen onları hasta eden şeyi çıkartmak amacıyla ot yiyebilir ve tüm mide içeriklerini kusabilir. Bu sadece basit bir mide problemi ise köpeğiniz yuttuğu otu ve mamasını kustuğunda kendini daha iyi hisseder ve ek bir tıbbi bakıma ihtiyacı olmaz. Sadece köpeğinizin bol sıvı almasını sağlayın ve problemin ortadan kalktığından ve kusmanın devam etmediğinden emin olmak için yakından izlemeyi unutmayın.

Köpeğiniz mama ve ot yedikten sonra kusması durmuyorsa, onu en kısa sürede veterinere veya acil hayvan kliniğine götürün. Başka bir problem olabilir. Bulaşıcı veya sistemik bir rahatsızlığa sahip, yabancı bir madde yutmuş veya midesi kendi etrafında dönmüş olabilir. Sebebi hangisi olursa olsun hızlı müdahale onun kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

×