Skip to content Skip to footer

Alerjileri olan insanlar ve köpekler

Bir köpeğiniz olmasını istiyorsunuz; ancak sizde ya da ailenizin başka bir üyesinde bulunan alerjiler konusunda endişelisiniz. Belki de zaten bir köpeğiniz var ve alerjinizin sorun oluşturduğunu fark ettiniz. Size iyi bir haberimiz var: Alerjileri olan insanlar ve köpekler birlikte yaşayabilir!

Köpeklere karşı alerji, derilerinden salgılanan yağlarda ve salyalarında bulunan belirli bazı proteinlere gösterilen reaksiyondan kaynaklanmaktadır – alerjilere neden olan tüyün kendisi değildir. Köpeğiniz tüylerini döktüğünde ya da derisi pullanarak döküldüğünde, bu proteinler derhal alerjik bir reaksiyona neden olabildikleri ortama taşınmaktadır.

Bağışıklığa güvenmeyin

Bazı kişiler kendi köpeklerine karşı bir bağışıklık geliştirdiklerini, yani alerji sorununu ‘aştıklarını’ belirtmektedir. Bu durum bazıları için kesin olarak geçerli olsa da, yeni bir köpek alıyorsanız buna güvenmemelisiniz. Daha fazla maruz kalma sonucunda alerjik reaksiyonun kötüleşmesi mümkündür.

Duymuş olabileceklerinizin aksine, gerçekten “hipoalerjenik” köpekler yoktur. Bazı ırkların – kanişler gibi – tüylerinin, alerjenlerin ortama yayılmasını önlemeye yardımcı olduğu ileri sürülmüştür; ancak pek çok kişi, bu köpeklere verilen rekasiyonun da aynı şekilde güçlü olduğunu belirtmektedir. Yalnızca derisinin ve tüylerinin daha az dökülmesi nedeniyle, küçük bir köpek, büyük köpeklere kıyasla daha az alerjik reaksiyona neden olabilir.

Bir köpeğiniz olduğunda, alerjilerin üstesinden gelmenin anahtarı titizliktir. Onu kucağınıza aldıktan sonra ellerinizi yıkayın; köpeğinize dokunduktan sonra, ellerinizi asla yüzünüze ya da gözlerinize sürmeyin. Evdeki düz yüzeyleri düzenli olarak aşağıya doğru silin ve sık sık elektrik süpürgesi ile temizleyin. Hava sterilizatörleri ve filtreli elektrik süpürgeleri kullanın. Köpeğinizin üzerinde uyuduğu tüm yatak takımlarını düzenli olarak yıkayın.

Erişimin sınırlanması

Köpeğinizin evin bazı bölümlerine girmesini sınırlandırmak isteyebilirsiniz ve onu, köpeklere karşı alerjik olan bir kişinin yatağından ve yatak odasından kesinlikle uzak tutmalısınız.

Köpeğinizin girmesine izin vereceğiniz odaları seçerken, ahşap zemin döşemelerinin tüyleri ve pul pul dökülen derileri daha az tutuğunu ve temizlenmesinin halığa kıyasla daha kolay olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Evinizde yalnızca birkaç odada halı varsa, köpeğinizi bu odalardan uzak tutmaya çalışın. Kumaş kaplı olan mobilyalar fazla miktarda kepek tutacağından, köpeğinizi bu mobilyalardan ya da bunların bulunduğu odalardan uzak tutmaya çalışın.

Dökülen tüylerin hava dolaşımına girmesini engellemeye yardımcı olması nedeniyle, köpeğinizi daha fazla fırçalamanız, alerjik reaksiyonların azalması açısından daha yararlı olacaktır. En az haftada bir kez fırçalanması iyi, daha sık fırçalanması çok daha iyidir.

Köpeğinizin uzun kışlık tüylerini dökeceği ilkbahar mevsiminde, tüy bakımını yaparken özellikle dikkatli olmalısınız. Mümkün olan her durumda, tüy bakımı köpeklere karşı alerjisi olmayan bir kişi tarafından ve ideal olarak dışarıda yapılmalıdır.

Yaşamınızı kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz anti-alerjik ilaçlar ve bu sorunu çözümlemenin olası diğer yöntemleri konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

×